ADDRESS

Tanotorventie 10 a
00420 Helsinki

Kinesioteippaus ja urheiluteippaus

Teippaukset ovat etenkin urheilijoilla käytetty apukeino, niitä kuitenkin käytetään myös muiden asiakasryhmien hoidossa etenkin vaurio tilanteissa. Teippauksella pyritään yleensä rajoittamaan tai ohjaamaan tiettyä liikettä/liikesuuntaa. Käyttöaiheen ja vaivan mukaan voidaan valita kahdenlaisesta teippaus tavasta: kinesioteippaus tai urheiluteippaus (kovateippaus).

Kinesioteippaus

Kinesioteippi on luonteeltaan elastista eli se on erittäin joustavaa. Sitä käytetään muun muassa ohjaamaan nivelen liikettä haluttuun suuntaan ja lisäämään liikkuvuutta. Kinesioteippi ei varsinaisesti rajoita liikettä joustavuutensa ansiosta ja teippiä vastaan voi liikkua käyttämällä lihasvoimaa. Teippi kuitenkin kiristetään siten, että sillä voidaan muun muassa ohjata ja korjata nivelen liikemallia tilanteessa, jossa normaali liikemallia on häiriintynyt. Esimerkiksi polvi, olkanivel ja nilkka ovat usein teipattuja nivelalueita. Tämän artikkelin kuvassa on kyseessä kinesioteippaus.

Kinesioteippausta voidaan käyttää myös tukemaan nivelen normaalia toimintaa sekä lievittämään kipua ja myös turvotusta. Kinesioteippi lisää verenkiertoa ja imunestekiertoa ja tätä kautta se voi myös vähentää teipatun alueen turvotusta. Kinesioteippi aiheuttaa ihon sensorista tietoa havaitseville hermopäätteille aktivaatiota tuottamalla kiristystä pintakudoksiin, jo tällä mekanismilla itsessään voi olla kipua lievittävä vaikutus. Kipua lievittävä vaikutus voi tulla myös tuesta ja kinesioteippauksen avulla saatavasta oikeasta liikemallista, joka vähentää rasitusta väärille kudoksille.

Kinesioteippaus on halpa ja nopea apuväline, jota käyttävät monet terveydenhuoltoalan ammattilaiset esimerkiksi fysioterapeutit, osteopaatit, hierojat ja naprapaatit. Hyvin laitettu ja laadukas teippi voi pysyä jopa 3-6 päivää ja kestää myös esimerkiksi suihkussa käymisen ja uimisen.

Urheiluteippaus eli kovateippaus

Urheiluteippi on yleensä joustamatonta ja nimensä mukaisesti kovaa, kuitenkin myös elastisimpia teippejä on saatavilla käyttötarkoituksen mukaan. Sitä käytetään rajoittamaan nivelen liikettä ja tukemaan sitä kautta niveltä. Urheiluteippausta käytetään vamman ennaltaehkäisyssä ja se kiristetään tukemaan niveltä, jotta nivel ei pääse liikkumaan vahingolliseen liikesuuntaan. Urheiluteippausta voidaan käyttää myös vamman jälkeen nivelen tukemisessa estämään lisävaurion syntyminen a kivuliaan liikesuunnan aiheuttama kipu. Esimerkiksi nilkka, ranne ja kyynärnivel ovat usein teipattuja nivelalueita. Vaivoja joihin urheiluteippaus soveltuu voi olla muun muassa nilkan lievä nyrjähdys, ranteen jännetupen tulehdus tai kyynärnivelen kiputila.

Urheiluteippaus ei sovi vakavan vamman hoitoon esimerkiksi lihaksen, nivelsiteen tai jänteen totaalirepeämään tai luunmurtumaan, teippiä ei tule myöskään ikinä laittaa haavan päälle. Urheiluteippaus soveltuu kuitenkin hyvin pienempien urheiluvammojen hoitoon tai niiden ennaltaehkäisyyn. Urheiluteippausta suorittavat monet terveydenhuoltoalan ammattilaiset muun muassa hierojat, fysioterapeutit, osteopaatit ja naprapaatit, urheiluteippausta osaavat usein myös itse urheilijat ja heidän valmentajansa. Hyvin laitettu ja laadukas urheiluteippaus voi kestää monta päivää ja pysyy myös esimerkiksi suihkun jälkeen.