ADDRESS

Tanotorventie 10 a
00420 Helsinki

Nivelten käsittely: manipulaatio ja mobilisaatio.

Nivelet voivat joskus jäykistyä muun muassa liikkumattomuuden, sairauden tai vamman seurauksena. Nivelten jäykkyys kuitenkin usein aiheuttaa oireilua ja kipua kyseisessä nivelessä, kuin myös ympäröivissä kudoksissa kuten lihaksessa ja nivelsiteissä. Tästä syystä liikaa ja epänormaalia nivelten jäykkyyttä tulisikin pyrkiä hoitamaan. Nivelten käsittelyllä ja hoitamisella pyritään juuri tähän. Tapoja on pääsääntöisesti kaksi: nivelten mobilisaatio tai nivelten manipulaatio. Tavat ovat keskenään erittäin samanlaisia.

Nivel mobilisaatio tarkoitaa nivelen liikuttamista, yleensä nimenomaan manuaaliterapeutin toimesta. Pääsääntöisesti niveltä liikutetaan suuntiin, joihin nivel on jäykkä pyrkien näin lisäämään nivelen liikkuvuutta kyseiseen suuntaan. Sen voi myös ajatella nivelkapselin venyttämisellä. Mobilisaatio on melko hellävarainen tekniikka, jossa nivelen liikkuvuutta pyritään lisäämään jäykistyneeseen suuntaan, mutta pikkuhiljaa. Niveltä voi myös mobilisoida muihin kuin jäykkään suuntaan, tämä voi myös joissain tapauksissa edistää nivelen liikkuvuutta jäykistyneeseen suuntaan.

Nivel manipulaatio on moblisaatiota vetynä vielä asteen pidemmälle. Manipulaatio alkaa samoin kuin mobilisaatio, eli niveltä kiristetään suuntaan johon se on jäykkä. Erona näiden kahden välillä on tässä vaiheessa manipulaatiossa tapahtuva pieni impulssi kiristyneeseen suuntaan. Tämä saattaa aiheuttaa ”rusahtavan” tai ”napsahtavan” äänen kuulumisen nivelestä nopean venytyksen seurauksena.

Molemmille tekniikoille on omat käyttötarkoituksensa- ja aiheensa, myös asiakkaalla on aina oikeus osallistua oman hoitomuotonsa valintaan. Monet manuaaliterapeutit kuten osteopaatit, naprapaatit ja kiropraktikot käyttävät nivelkäsittelyjä. Tapoja ja tekniikoita on myös monia, mutta tärkeintä aina ennen minkä tahansa hoitomuodon käyttöä on asiakkaan hyvä haastattelu ja tutkiminen.